Aktuāli

Ask Your Question Here

Contact our patient coordinator!

Sabīne Kondratjeva

Sabīne Kondratjeva

Noderīgi raksti

Keri ir dzīvs pierādījums tam, ka ar nabassaites asinīm ir iespējams veiksmīgi ārstēt vēzi

14.10.2020

Kad Jums pirmo reizi diagnosticēja vēzi un kāda veida vēzis tas bija?

Keri: 2014. gada 5. augustā man tika diagnosticēta akūta limfoblastiska leikēmija (ALL). Man tajā naktī bija biļetes uz Pola Makartnija izrādi. Tā kā es zināju, ka man ir anēmija, es nedomāju, ka man būs pietiekami labi, lai to apmeklētu, tāpēc es devos uz klīniku, cerot, ka viņi varētu man iedot dzelzs injekciju vai kaut ko tamlīdzīgu.

Divas dienas vēlāk pēc tam, kad ārsti ievēroja „dīvainas” šūnas manās asinīs, es devos uz kaulu smadzeņu biopsiju, un ārsts teica – „labi, mēs esam šeit, lai uzzinātu, kāda veida vēzis jums ir.” Es biju šokēta, lai neteiktu vairāk. Es devos mājās un lūdzos, lai man vismaz būtu iespēja cīnīties. Es devos nākamajā dienā un uzzināju, ka man ir ALL, kas pieaugušajiem ir diezgan reti, un es tiku uzņemta ārstēšanā tūlīt pēc vizītes un tajā dienā sāku ārstēties.

Kāpēc nabassaites asinis Jums tika piedāvātas kā ārstēšanas izvēle? Vai Jūs piedalījāties klīniskajā pētījumā?

Keri: Man par laimi bija daudz saderību, gan nabassaites asinīm, gan kaulu smadzenēm. Tagad atskatoties, es redzu, ka viņi jau no paša sākuma mēģināja panākt man transplantāciju, jo 1) es biju salīdzinoši vesela (atskaitot vēzi), 2) es ļoti labi reaģēju uz ārstēšanu un 3) mans gēns, kas bija mutējis, bija normalizējies, un tas bija labs prognostiskais rādītājs. Mani ārsti Minesotas universitātē manai transplantācijai izvēlējās perfekti saderīgu 6/6 nabassaites asiņu vienību.

Man arī tika dota iespēja piedalīties klīniskajā pētījumā, bet, manā gadījumā, tad būtu nepieciešams mainīt donoru, apmēram nedēļu pirms man bija paredzēta transplantācija, uz 4/6 saderīgo, klīniskā pētījuma ietvaros. Bet es nejutos droši ar zemāku atbilstību, tāpēc es lūdzu atgriezties atpakaļ uz 6/6.

Kā Jūsu pieredze ar nabassaites asiņu transplantāciju atšķīrās no pieredzes ar ķīmijterapiju un citām ārstēšanas metodēm?

Keri: Transplantācija bija līdzīga, bet pēc intensitātes atšķirīga no iepriekšējiem trim ķīmijterapijas kursiem. Pirms transplantācijas man bija trīs Hyper CVAD kursi un 6 intratekālās ķīmijterapijas kursi, kas veicināja pilnīgu remisiju. Lielākā daļa no ķīmijterapijas, kuru biju saņēmusi, bija tāda pati, ko saņēmu pirms transplantācijas, lai gan mans ārsts šo devu nosauca par ķīmijasterapijas “atombumbu”.

Pirms transplantācijas man bija arī astoņas visa ķermeņa starojuma reizes. Tas viss kopā pilnībā iznīcināja manu imūnsistēmu. Pēc katras ārstēšanas un transplantācijas, mani nācās hospitalizēt, jo man bija nulle balto asins šūnu. Es biju slimnīcā apmēram 100 dienas no 2014. gada augusta līdz decembrim. Tas viss notika ļoti ātri. Transplantācija tika veikta tikai četrus mēnešus pēc diagnozes noteikšanas.

Kā Jūs jutāties (garīgi, emocionāli, fiziski) pirms un pēc nabassaites asiņu transplantācijas?

Keri: Pirms transplantācijas es biju ļoti nobijusies, nervoza un saspringta, bet arī pārliecināta, ka man izdosies. Man bija daži ģimenes locekļi, kuri nebija pārliecināti, ka tas man ir labākais ceļš. Man pat bija daži ārsti, kuri nepiekrita, ka tā ir mana labākā iespēja un labākais ārstēšanas kurss. Man bija bail, ka mans ķermenis noraidīs nabassaites asinis. Bet man tiešām nebija daudz laika sēdēt un domāt par to, jo tas viss notika ļoti ātri.

Fiziski jutos labi, ņemot vērā visu, kas bija noticis pēdējos mēnešos pirms transplantācijas. Tajā pašā laikā es biju ļoti cerīga un optimistiska. Man bija sajūta, kas bija jau kopš diagnozes noteikšanas, ka man viss būs kārtībā. Ar savas brīnišķīgās ģimenes, draugu un ārstu atbalstu es to paveicu. Bija reizes, kad es nebiju pārliecināta, ka man tas izdosies. Pirmās pāris nedēļas pēc transplantācijas bija patiešām smagas - man bija transplantāta reakcija pret saimniekorganismu un smags mukozīts. Bet, kad mans ķermenis pieņēma manas donora šūnas un sāka veidot asins šūnas, trombocītus un baltās asins šūnas, es sāku justies labāk.

Es izgāju no slimnīcas pēc 21. dienas un kopš tā laika neesmu atgriezusies. Tas nav bijis viegls ceļš. Man bieži nākas sev atgādināt, ka transplantācija nav procedūra, tas ir process. Man ir bijušas vairākas neveiksmes, tostarp sepse, akūta transplantāta un saimnieka slimība (GvHD) un tagad hroniska GvHD, taču es lepojos, ka esmu šeit un esmu izdzīvojusi. Ir pagājuši nedaudz vairāk kā četri gadi pēc transplantācijas, un es nesen sāku justies labāk. Man mutē, ādā un fascijās ir hronisks GvHD, kuru dēļ es pašlaik ārstējos. Es neesmu pārliecināta, vai es šodien būtu šeit, bez savas ģimenes un draugu mīlestības un atbalsta, un, protams, bez visiem brīnišķīgajiem ārstiem un medmāsām, kas mani ārstējuši gadu gaitā. Mans nabassaites asins donors izglāba manu dzīvību! Par to es esmu pateicīga katru dienu.

Kāds ir Jūsu padoms tiem, kam pašlaik diagnosticēts vēzis?

Keri: Es ieteiktu ieklausīties savos ārstos un paļauties, ka ceļš, uz kuru viņi tevi ved, ir pareizs. Bet ir arī ļoti svarīgi būt pašam par savu aizstāvi un cīnīties par to, kas, jūsuprāt, jums ir piemērots un vislabākais. Atcerieties, ka jārūpējas par sevi, turpinot kustēties, kad jūtaties atbilstoši, un lūdzot palīdzību, kad tā nepieciešama. Mana mantra ir bijusi viscaur – viss pāries.

Kāds ir Jūsu padoms vecākiem un ārstiem, kuri skeptiski vērtē nabassaites asinis?

Keri: Mans padoms būtu izglītot sevi un uzzināt par visām dzīvībām, ko nabassaites asinis var glābt! Es šodien esmu šeit, jo kāda mamma ziedoja sava dēla nabassaites asinis, kurš 2012. gadā dzimis kaut kur Amerikā. Tur ir mamma un dēls, kas burtiski izglāba manu dzīvību, jo viņi ziedoja bērna nabassaites asinis! Katru dienu esmu pateicīga viņiem par otro iespēju dzīvē, ko viņi man ir devuši. Nabassaites asinis parasti uzskata par bioloģiskiem atkritumiem, bet tas burtiski izglāba manu dzīvību! Es nekad nevarēšu pietiekami pateikties cilvēkiem, kas ir izvēlējušies ziedot nabassaites asinis.

Avots: https://www.savethecordfoundation.org/resources/meet-keri-wiese-cancer-survivor-and-cord-blood-transplant-recipient

  • Keri ir dzīvs pierādījums tam, ka ar nabassaites asinīm ir iespējams veiksmīgi ārstēt vēzi